Groen: wat is het waard?

Wat als… we de waarde van groen in euro’s kunnen uitdrukken?
Gemeenten staan voor de bijna onmogelijke uitdaging om hun ruimte goed en duurzaam in te richten. Met de wooncrisis, de stikstofcrisis en de klimaatcrisis moeten er evenwichtige keuzes worden gemaakt in de ontwikkeling van de openbare ruimte. Onlangs verscheen het nieuwe klimaatrapport van het IPCC, waaruit nogmaals blijkt dat er op het gebied van klimaat nú actie moet worden ondernomen. Meer groen in de stad is daarbij een van de effectiefste oplossingen.

Hoe kunnen gemeenten echter verstandige keuzes maken bij het plaatsen van groen, als alle beschikbare informatie economisch wordt afgewogen? Het bouwen van nieuwe huizen heeft duidelijk directe baten, maar welk direct voordeel heeft het plaatsen van een nieuwe boom?

Baten van groen
Dat groen in de stad van enorme meerwaarde is, is algemeen bekend.  Elke boom levert zuurstof en verkoeling op, elke gewipte tegel voorkomt wateroverlast en elk vergroend dak zorgt voor meer biodiversiteit. Dit laat zich echter lastig vertalen naar geld.

Groen zorgt voor indirecte economische baten. Echter worden vele beslissingen gemaakt op basis van de directe economische waarde, die dus niet inzichtelijk is. Van gemeenten wordt verwacht dat er afgewogen keuzes worden gemaakt, maar hoe lastig is dat wanneer alleen het economisch belang betrouwbaar kan worden uitgedrukt? De grote uitdaging ligt dus in het kwantificeren van de baten van groen, zodat klimaatadaptieve keuzes aantoonbare en meetbare voordelen krijgen.

 

Gruner groen duurzaam investeren smart city klimaat platform vergroenen data Esri JCOMP

Data als antwoord

Aan de hand van data gaat er een (groene) wereld voor gemeenten open. Beslissingen kunnen slimmer en betrouwbaarder worden gemaakt. Data vertaalt de groene baten naar een economische waarde. 

Een voorbeeld: het plaatsen van 10% meer bomen in de wijk zorgt voor verkoeling en kan zo wel tot €75 aan energiekosten besparen per woning. En zou je 10% van alle tegels in de wijk wippen, dan zorgt dit voor veel meer waterinfiltratie op piekmomenten, waarmee tot wel €40.000 aan rioleringskosten per jaar bespaard kan worden. Zo zijn er talloze manieren waarop het toevoegen van groen indirect van economische meerwaarde is voor de stad.

Door de gehele waarde van groen te vertalen naar euro’s, kunnen slimmere keuzes worden gemaakt

De slimme gemeente

Wij geloven dat het combineren van de kennis van de burger (de ‘waar?’) met het in kaart brengen van de economische waarde van groen (de ‘waarom?’) essentieel is om onze steden groener en vitaler te maken. Met onze app voor gemeenten zorgen we ervoor dat het makkelijker, sneller en inzichtelijker wordt om te vergroenen. Naast de vertaling naar economische waarde, biedt de Smart City Tool ook direct inzicht in de duurzame impact van de vergroening op de gemeente. Zo accelereren wij het vergroeningsproces en leggen we de link tussen de burger en beleidsmakers!

Benieuwd wat Gruner kan betekenen voor jouw gemeente? Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *