Veelgestelde vragen

Smart City Tool

De Smart City Tool is een mobiele applicatie (en een digitaal platform) die gebruikers in staat stelt om de stad op een slimme manier te vergroenen. Met de tool kunnen we (datagedreven) plekken vinden waar vergroend kan worden. Verder meten we op een slimme manier wat de verwachte haalbaarheid en impact is van de vergroening.

Met de Gruner app gaan we in 3 stappen vergroenen, waarin de belangrijkste taak voor inwoners is weggelegd: het plaatsen van kansen.
Zie jij als inwoner een kans waar de openbare ruimte groener kan, dan kan je via de app binnen een paar clicks een pin plaatsen. Heb je eenmaal alle gegevens van de kans ingevuld, checkt Gruner de potentie, haalbaarheid en verwachte impact van de kans. Elke haalbare kans willen wij vervolgens omzetten in groen!

Kansen zijn plekken met potentie tot vergroening. Het zijn plekken waar het bijvoorbeeld nu nog erg versteend is, waar een lege gevel of dak is, of een plek waar enkel gras ligt. Na het vastpinnen van een kans vul je in welk type kans het is en welke kenmerken het heeft. Aan de hand van deze gegevens berekenen wij de potentie en de haalbaarheid. 

Niet elke kans is haalbaar om (gelijk) benut te worden. Als uit de quick scan blijkt dat het niet realistisch is om te vergroenen zullen wij dit ook vermelden. 

De quick scan meet de verwachte haalbaarheid, potentie en impact van een kans. Aan de hand van de ingevulde gegevens berekent de scan of en hoe de kans vergroend kan worden.

De quick scan geeft hiermee de potentiële waarde aan van het vergroenen van een plek. Als gebruiker krijg je dus meteen een inschatting van de impact van de door jou voorgestelde kans!

De mobiele applicatie van Gruner kan je helaas nog niet downloaden, maar begin 2022 hopelijk wel!

Vanaf 2022 kan je de Gruner app downloaden via Google Play of de Apple Appstore en gebruiken in de pilot-gemeentes.

Ooit een plek gezien waarvan je dacht: dit moet toch een stuk groener kunnen? Dan ben je bij Gruner aan het juiste adres! Met de Smart City tool kan jij eenvoudig en snel met je smartphone een kans om te vergroenen aangeven. Deze informatie kunnen wij gebruiken om de stad een stuk groener te maken. 

Plekken

Ja! Iedereen die in een deelnemende gemeente woont kan zich aanmelden en een kans plaatsen. Gruner maakt het op een laagdrempelige manier mogelijk om te helpen bij het vergroenen van de stad. Door gebruik te maken van de wisdom of the crowd gaan we namelijk echt de honderden plekken vinden waar gemeenten groener kunnen worden. Want wie kent de stad nou beter dan de inwoners zelf?

Op heel veel plekken! Als je door een groene bril naar de openbare ruimte kijkt zijn er heel veel plekken die groener en duurzamer ingericht kunnen worden. Wij willen deze plekken in kaart brengen en zo goed mogelijk aanpakken!

Op de pagina Vergroenen hebben wij een overzicht gemaakt met voorbeelden van plekken waar wij kansen zien. De kansen zijn zowel in jouw directe omgeving (straat of buurt) als in de wijdere omgeving (centrum of bedrijventerreinen).

Gruner gaat de kansen benutten, maar wel samen met inwoners, de gemeente en andere groeninitiatieven. In veel gemeentes zijn namelijk al veel mogelijkheden om aan de slag te gaan met het vergroenen en verduurzamen van je directe omgeving. Samen steken we de handen uit de mouwen of zorgen we ervoor dat het plan tot uitvoering komt.

Nee, helaas kan niet elke kans worden benut wegens onderhoud, de (ondergrondse) omgevingsvoorzieningen of kosten. Wel proberen wij de kansen zo goed mogelijk in beeld te krijgen en de de plekken te vergroenen waar het wel haalbaar is.

Plekken waar niet direct vergroend kan worden blijven wel openbaar waardoor het inzichtelijk is waarom het soms niet kan, en om wellicht in de toekomst toch wel te vergroenen!

Er zijn zeker mogelijkheden om zelf een plek te vergroenen, het moet alleen aan bepaalde eisen voldoen. Na het plaatsen van een kans via de Gruner-app laten wij zien hoe je aan de slag kan gaan om de plek te vergroenen (en of er wellicht subsidies zijn die je kunnen helpen).

Initiatief

Wij willen volgend jaar (2022) met een pilot beginnen in een handvol gemeenten en eerst hier succesvol de Smart City Tool testen. Na een geslaagde pilot willen wij uiteraard ook zo snel als mogelijk uitrollen in andere gemeenten om zo in heel Nederland de (stedelijke) omgeving een stuk groener te maken!

Mocht je als gemeente nu al geïnteresseerd zijn, neem dan gerust contact met ons op!

Uiteraard kan je Gruner steunen bij de missie om Nederland een stuk groener te maken. Volg ons bijvoorbeeld op Instagram of LinkedIn en hou de ontwikkelingen in de gaten. Tevens kan je een reactie achterlaten om te laten weten dat je Gruner een goed idee vind! Zo kunnen we een groen momentum genereren en snel aan de slag gaan.

Zeker! Zie jij een kans om samen te werken met Gruner om de openbare ruimte nog meer te vergroenen, dan horen we graag van je!

Je kan altijd contact met ons opnemen via de mail.

Staat jouw vraag er (nog) niet tussen? Neem dan gerust even contact met ons op!